Youll get the detailed description once you face issues in your [productsort] study. Pass4sure provide you the [productsort] Oracle Solaris 11 System Administrator key points legibly within the [productsort] places. These types of tremendously conserving the costs to get acquainted with the Oracle classes.

2016 Aug 1Z0-821 latest exam

Q101. - (Topic 1) 

You have a ZFS file system named /dbase/oral and you want to guarantee that 10 GB of storage space is available to that dataset for all data,snapshots,and clones. 

Which option would you choose? 

A. zfs set refreservation=10g dbase/oral 

B. zfs set quota=10g dbase/oral 

C. zfs set refquota=10g dbase/oral 

D. zfs set reservation=10g dbase/oral 

Answer: D 

Explanation: 

A ZFS reservation is an allocation of disk space from the pool that is guaranteed to be available to a dataset. As such,you cannot reserve disk space for a dataset if that space is not currently available in the pool. The total amount of all outstanding,unconsumed reservations cannot exceed the amount of unused disk space in the pool. ZFS reservations can be set and displayed by using the zfs set and zfs get commands. For example: 

# zfs set reservation=5G tank/home/bill # zfs get reservation tank/home/bill NAME PROPERTY VALUE SOURCE tank/home/bill reservation 5G local 


Q102. - (Topic 2) 

Which command should you choose to display the current parameters for the FSS scheduler? 

A. dispadmin - c FSS 

B. prionctl -c FSS 

C. dispadmin -c FSS -g 

D. priocntl -c FSS -g 

Answer: C 

Explanation: 

The.dispadmin.command displays or changes process scheduler parameters while the system is running. 

-c class 

Specifies the class whose parameters are to be displayed or changed. Valid class values 

are: RT for the real-time class,TS for the time-sharing class,IA for the inter-active 

class,FSS for the fair-share class,and FX for the fixed-priority class. The time-sharing and 

inter-active classes share the same scheduler,so changes to the scheduling parameters of 

one will change those of the other. 

-g 

Gets the parameters for the specified class and writes them to the standard output. 


Q103. - (Topic 2) 

Which four can the SMF notification framework be configured to monitor and report? 

A. all service transition states 

B. service dependencies that have stopped or faulted 

C. service configuration modifications 

D. legacy services that have not started 

E. services that have been disabled 

F. service fault management events 

G. processes that have been killed 

Answer: A,E,F,G 

Explanation: 

Note 1: State Transition Sets are defined as: 

to<state> 

Set of all transitions that have <state> as the final state of the transition. 

form-<state> 

Set of all transitions that have <state> as the initial state of the transition. 

<state> 

Set of all transitions that have <state> as the initial state of the transitional. 

Set of all transitions. (A) 

Valid values of state are maintenance,offline (G),disabled (E),online and degraded. An 

example of a transitions set definition: maintenance,from-online,to-degraded. 

F: In this context,events is a comma separated list of SMF state transition sets or a comma separated list of FMA (Fault Management Architecture) event classes. events cannot have a mix of SMF state transition sets and FMA event classes. For convenience,the tags problem- {diagnosed,updated,repaired,resolved} describe the lifecycle of a problem diagnosed by the FMA subsystem - from initial diagnosis to interim updates and finally problem closure. 

Note 2: SMF allows notification by using SNMP or SMTP of state transitions. It publishes Information Events for state transitions which are consumed by notification daemons like snmp-notify(1M) and smtp-notify(1M). SMF state transitions of disabled services do not generate notifications unless the final state for the transition is disabled and there exist notification parameters for that transition. Notification is not be generated for transitions that have the same initial and final state. 


Q104. - (Topic 2) 

You want to deploy Oracle Solaris 11 with the Automated Installer (AI). You need to make sure that your server and network meet the requirements for using AI. 

Identify two requirements for using AI. 

A. You should set up DHCP. The DHCP server and AI install server can be the same machine or two different machines. 

B. You can create only one manifest per install service. If you need more than one manifest,you should create multiple install services. 

C. The minimum requirement to operate as an AI install server is 1 GB of memory. 

D. If two client machines have different architectures and need to be installed with the same version of the Oracle Solaris 11 OS,then you should create two AI manifests and a single install service. 

Answer: A,D 

Explanation: 

A: An automated installation of a client over the network consists of the following high-level 

steps: 

Step 1. The client system boots over the network and gets its network configuration and the 

location of the install server from the DHCP server. 

Step 2: The install server provides a boot image to the client. 

Etc. 

D: If two client machines need to be installed with the same version of the Oracle Solaris 

11 OS but 

need to be installed differently in other ways,then create two AI manifests for the AI install 

service. The different AI manifests can specify different packages to install or a different slice as the install target,for example. 


Q105. - (Topic 2) 

Review the boot environment information displayed on your system: 

Which two options accurately describe the newBE boot environment? 

A. It cannot be destroyed. 

B. It cannot be activated. 

C. It cannot be renamed. 

D. You can create a snapshot of it. 

E. It is activated but unbootable. 

F. It has been deleted and will be removed at the next reboot. 

Answer: B,C 

Explanation: 

If the boot environment is unbootable,it is marked with an exclamation point (!) in the Active 

column in the beadm list output. 

The beadm command restricts actions on unbootable boot environments as follows: 

You cannot activate an unbootable boot environment. (B) 

You cannot destroy a boot environment that is both unbootable and marked as active on 

reboot. 

You cannot create a snapshot of an unbootable boot environment. 

You cannot use an unbootable boot environment or boot environment snapshot with the -e 

option of beadm create. 

You cannot rename an unbootable boot environment. (C) 


certifyforall.com

Renovate 1Z0-821 free practice exam:

Q106. - (Topic 1) 

You need to make sure that all of the software packages on your server are up to date. Without installing any updates,which two commands would display .my software updates that are available in the default Oracle repository? 

A. pkg list -u 

B. pkg verify –u ‘*’ 

C. pkg search –u 

D. pkg info –r ‘*’ 

E. pkg install –nv 

F. pkg update –nv ‘*’ 

Answer: A,D 

Explanation: 

A: the pgk list command display a list of packages in the current image,including state and other information. By default,package variants for a different architecture or zone type are excluded. 

D: pkginfo displays information about software packages that are installed on the system (with the first synopsis,with -l) or that reside on a particular device or directory (with the second synopsis,with -r). 

Without options,pkginfo lists the primary category,package instance,and the names of all completely installed and partially installed packages. It displays one line for each package selected. 

With -r,retrieve the data from the repositories of the image's configured publishers. Note that you must specify one or more package patterns in this case. 


Q107. - (Topic 2) 

View the Exhibit to inspect the boot environment Information displayed within a non global zone on your system. 

Which two options describe the solaris-1 boot environment? 

A. The solaris-1 boot environment is not bootable. 

B. The solaris-1 boot environment is incomplete. 

C. The solaris-1 boot environment was created automatically when the non global zone was created. 

D. The solaris-1 boot environment was created in the non-global zone using the beadm create command. 

E. The solaris-1 boot environment is associated with a non active global zone boot environment. 

Answer: A,D 

Explanation: 

A: The – of the Active Column indicates that this boot environment is inactive,and hence not bootable. 

Note: The values for the Active column are as follows: R – Active on reboot. 

N – Active now. 

NR – Active now and active on reboot. 

“-” – Inactive. 

“!” – Unbootable boot environments in a non-global zone are represented by an exclamation point. 

D: beadm create 

Creates a new boot environment name,beName..

Note: beadm list 

Lists information about the existing boot environment,which is.be Name,or lists information 

for all boot environments if.be Name.is not provided..

Note: Using beadm Utility (Tasks) 

You can use the beadm utility to create and manage snapshots and clones of your boot 

environments. 

Note the following distinctions relevant to boot environment administration: 

*

 A snapshot is a read-only image of a dataset or boot environment at a given point in time. A snapshot is not bootable. 

*

 A boot environment is a bootable Oracle Solaris environment,consisting of a root dataset and,optionally,other datasets mounted underneath it. Exactly one boot environment can be active at a time. 

*

 A clone of a boot environment is created by copying another boot environment. A clone is bootable. 


Q108. - (Topic 1) 

Which two are true about accounts,groups,and roles in the Solaris user database? 

A. All Solaris user accounts must have a unique UID number. 

B. A Solaris account name may be any alphanumeric string,and can have a maximum length of 8 characters. 

C. Account UID numbers 0-09 are system-reserved. 

D. The GID for an account determines the default group ownership of new files created by that account. 

E. The groups that an account is a member of are determined by the entries in the /etc/group file. 

Answer: A,B Explanation: 

A: Solaris uses a UID (User ID) to identify each user account. The UID is a unique number assigned to each user. It is usually assigned by the operating system when the account is created. 

B: In Solaris the account name can include any alphanumeric string (and . _ -). The maximum length is 8 characters. 


Q109. - (Topic 1) 

You need to configure an ISCSI target device on your x86 based Oracle Solaris II system. While configuring the iSCSI device,the following error is displayed: 

bash: stmfadm: command not found 

Which option describes the solution to the problem? 

A. The COMSTAR feature is not supported on the x86 platform. The feature is supported only on the SPARC platform. 

B. Use the iscsitadm command on the x86 platform when configuring an iSCSI target. 

C. Install the storage-server group package on this system. 

D. Start the iSCSI target daemon on this system. 

Answer: C 

Explanation: 

STMF – Manages transactions,such as context and resources for Small Computer System Interface (SCSI) command execution,and tracking logical unit and port providers. STMF also handles logical unit mappings,allocating memory,recovering failed operations,enumeration,and other necessary functions of an I/O stack. STMF is controlled by stmfadm,and stmfadm is the majority of the commands you will be using to administer COMSTAR (COmmon Multiprotocl Scsi TARget). Install the packages you need for COMSTAR with iSCSI and reboot: 

# pfexec pkg install storage-server # pfexec pkg install SUNWiscsit # shutdown -y -i6 -g0 

Note: You can set up and configure a COMSTAR Internet SCSI (iSCSI) target and make it available over the network. The iSCSI features can work over a normal Internet connection (such as Ethernet) using the standard iSCSI protocol. The iSCSI protocol also provides naming and discovery services,authentication services using CHAP and RADIUS,and centralized management through iSNS. 

The COMSTAR target mode framework runs as the stmf service. By default,the service is disabled. You must enable the service to use COMSTAR functionality. You can identify the service with the svcs command. If you have not rebooted the server since installing the group/feature/storage-server package,the service might not be enabled correctly. 


Q110. - (Topic 2) 

You display the IP interface information with ipmpstat -i. 

Which two characteristics are indicated by characters that may be included in the FLAGS column? 

A. default route 

B. IP forwarding enabled IS 

C. allocated to global zone 

D. unusable due to being inactive 

E. nominated to send/receive IPv4 multicast for its IPMP group 

Answer: D,E 

Explanation: 

FLAGS Indicates the status of each underlying interface,which can be one or any combination of the following: 

(D)

 d indicates that the interface is down and therefore unusable. 

 (E)

 M indicates that the interface is designated by the system to send and receive IPv6 multicast traffic for the IPMP group. 

Note: 

i indicates that the INACTIVE flag is set for the interface. Therefore,the interface is not 

used to send or receive data traffic. 

s indicates that the interface is configured to be a standby interface. 

m indicates that the interface is designated by the system to send and receive IPv4 

multicast traffic for the IPMP group. 

b indicates that the interface is designated by the system to receive broadcast traffic for the 

IPMP group. 

h indicates that the interface shares a duplicate physical hardware address with another 

interface and has been taken offline. The h flag indicates that the interface is unusable.